100 nieuwe NCS kleuren

NCS introduceert 100 nieuwe NCS standaard kleuren 

– Perfect voor interieur, exterieur and productontwerp

Wat is kleur? Het woord zelf is rechtstreeks overgenomen uit de 'kleur' van de Latijns-in combinatie met de Anglo-Normandische 'culur'.  Het is een zelfstandig naamwoord die wordt gebruikt om de spectrale samenstelling van zichtbaar licht uit te drukken (zelf een definitie van elektromagnetische straling die we kunnen zien). In het meervoud kan worden gebruikt om een bepaalde set van spectrale samenstellingen classificeren of te beschrijven.

Kleur zoals wij het waarnemen is afkomstig van de perceptie van de visuele eigenschappen van het licht. Hoe deze samenwerkt met de spectrale gevoeligheid van het licht-receptoren in onze ogen. Verschillende kleuren dragen andere verdeling van het licht energie in een verscheidenheid van verschillende golflengten.


Onze ogen bevat verschillende soorten kegels met verschillende gevoeligheid die reageren op stimulatie van verschillende delen van het spectrum. Deze wordt vervolgens overdragen van deze informatie aan onze hersenen. Het Natural Colour System is gebaseerd op hoe de mens kleur ziet, hoe onze ogen en hersenen van deze golflengtes van het licht registreren en converteren.

NCS is gebaseerd rond zes elementaire kleuren, zuivere kleuren die kunnen worden waargenomen en beschreven als 'zichzelf'. Wit, zwart, geel, rood, blauw en groen. In hun zuiverste vorm is er geen andere manier om hun uiterlijk te beschrijven.

Modern onderwijs gaat uit van de kleuren geel, rood en blauw, primaire kleuren voor kleurmenging met pigmenten. Dit, terwijl het waar is, is niet helemaal de beste manier om kleuren te beschouwen. Het nadeel met primaire kleuren is dat een heldere chromatische groen niet te mengen is uit geel en blauw. We weten nu dat, met moderne verven, er maar liefst 16 verschillende kleurstoffen gebruikt kunnen worden. En die een redelijk grote kleurbereik geven.