100 nieuwe NCS kleuren

NCS introduceert 100 nieuwe NCS standaard kleuren 

– Perfect voor interieur, exterieur and productontwerp

Kleursysteem op basis van perceptie

Het Natural Colour System is het enige kleurensysteem dat kleuren precies beschrijft zoals wij ze zien, waardoor het systeem te begrijpen, logisch en eenvoudig te gebruiken is. Elk van de miljoenen kleuren die bestaan kan binnen het systeem worden bepaald en voorzien worden met een nauwkeurige notatie. Omdat het gebaseerd is op perceptie is het product onafhankelijk en leverancier onafhankelijk. De NCS kleuren worden  o.a.  weergegeven in de  NCS Kleuren Atlas  en de  NCS Kleurenwaaier Index 2050.


Wat is kleur?

Voordat we beginnen zelfs te in het Natural Colour System in detail te bestuderen misschien moeten we eerst eens kijken wat een kleur eigenlijk is.

Het woord zelf is rechtstreeks overgenomen uit de 'kleur' van de Latijns-in combinatie met de Anglo-Normandische 'culur'. Het is een zelfstandig naamwoord die wordt gebruikt om de spectrale samenstelling van zichtbaar licht uit te drukken (zelf een definitie van elektromagnetische straling die we kunnen zien) en in het meervoud kan worden gebruikt om een bepaalde set van spectrale samenstellingen classificeren of te beschrijven.

Lees verder

 

De NCS Kleurnotatie

Het NCS systeem begint met zes elementaire kleuren, die door mensen als "zuiver" worden waargenomen. Bijvoorbeeld, de elementaire rode kleur is slechts rood, niet een rood met een weinig geel of een roodachtig-blauw. Deze zes elementaire kleuren corresponderen met de waarneming van kleur in onze hersenen.

De vier chromatische elementaire kleuren zijn Geel (Y), Rood (R), Blauw (B) en Groen (G), en de twee niet chromatische elementaire kleuren Wit (W) en Zwart (S). Alle andere kleuren kunnen worden beschreven aan de hand van visuele gelijkenis van de elementaire kleuren. Deze gelijkenissen zijn de elementaire attributen (geelheid, roodheid, blauwheid, groenheid, witheid en zwartheid). De NCS notaties zijn gebaseerd op hoeveel een bepaalde kleur op twee of meer van deze zes elementaire kleuren lijken.

Lees verder

 

Waarom 2050 kleuren?

Iedereen met normaal kleurenzicht kan ongeveer 10 miljoen kleuren zien, maar zonder een kleurensysteem om de kleuren te bepalen is communicatie onmogelijk.

Lees verder