Het kiezen van kleuren en combineren van kleuren is niet altijd makkelijk. Vaak kiezen we kleuren op gevoel en zijn er een heleboel facetten die meespelen bij de juiste kleurkeuze.  Bijvoorbeeld de functie, gebruikers lichtomstandigheden en ga zo maar door. Vaak kiezen we kleuren op gevoel. Het combineren van kleuren doen we vaak ook op gevoel. Met als resultaat dat het lastig is de keuzes te beargumenteren.

Om goed kleuren te kunnen kiezen heb je goed materiaal nodig Met het NCS kleurensysteem heb je een unieke kleurentaal voor handen. Met de NCS producten, zoals de NCS kleurenwaaiers, de NCS Atlas en Album en NCS Block wordt het de voorschrijver en opdrachtgever gemakkelijk gemaakt om de juiste kleur te kiezen voor het ontwerp. De kleurenlezers maken je het makkelijk kleuren te kiezen van de omgeving.

Kleuren combineren

Als je meerdere kleuren moet kiezen en kleuren combineren, zullen de kleuren bij elkaar moeten passen. Het zal harmonisch moeten zijn Er zijn natuurwetten voor het maken van kleurharmoniën en kleurcombinaties. Het kennen van deze natuurwetten maakt het eenvoudiger om kleurkeuzes te maken. In onze opleidingen gaan we hier uitgebreid op in. 

Als je kleuren gaat kiezen is het het meest voor de handliggend om uit te gaan van de kleurencirkel.

Analoog

Als u het fijn vindt dat het rustig en harmonieus is dan is het een logische keus om te kiezen voor ton-sur-ton, subtiele nuances aan te brengen uit eenzelfde kleurtoon. Â Dit kunt u bereiken bijvoorbeeld door te werken met similariteit binnen een kleurtoon: hetzelfde witgehalte of zwartgehalte of met dezelfde verzadiging.

COMPLEMENTAIR

Door complementaire kleuren te kiezen ontstaan er sprekende en harmonieuze combinaties. Complementaire kleuren versterken elkaar.  Complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld: magenta-groen, cyaan-oranje en violet-geel.

Met de juiste kennis en vaardigheden kan je doeltreffender en efficiënter kleuradviezen maken en kleur toepassen. NCSkleuren.nl is onderdeel van het Kennis-

Read More

Leer de professionele NCS methodologie en strategie voor het communiceren en werken met kleur. NCS basisworkshop: Kleuren waarnemen en communicatie richt zich op

Read More

Beginnend met het belang van kleur en de basisprincipes van kleurontwerp, hoe het Natural Color System (NCS) u kan ondersteunen bij het

Read More

Wil je meer leren over het combineren van kleuren? 

Kijk op nederlandsekleurenschool.nl

Never miss a good story!

 Subscribe to our newsletter to keep up with the latest trends!

Geoptimaliseerd door Optimole